Jaap de Raat

Photography, interlacing digital techniques with artisanal and historical processes, as sustainable as possible

Hallo allemaal,

Op 12, 13 en 14 mei 2023 vindt in de S.S.P Hal in Ulft de internationale kunstmanifestatie Huntenkunst plaats. Mijn plekje daar heeft nummer 222.

Er is daar ruimte om de nieuwe serie “Bomen” en de serie “Her helpers voice/ Time” te laten zien. Die laatste bestaat uit drukken op 200 grs. Fabriano ecopapier van de verweerde, door de tijd aangetaste tegels uit de Tarotgarden gemaakt door Niki de Saint Phalle en haar helpers. Ik heb deze tegels eerder gebruikt voor een serie drukken op in het Stadsbouwhuis gevonden reclamedoek. Ik heb een extra collagelaag toegevoegd aan deze nieuwe serie. Daarvoor heb ik een foto van een tegel van de Tree of Life uit de Tarotgarden gebruikt waarop Niki de Saint Phalle in haar eigen handschrift enkele tientallen keren “Time” heeft geschreven. Deze tegel is onderdeel van een soort “stripverhaal” in tegels over een van haar (liefdes)relaties, maar zou ook kunnen staan voor een element in de relaties die ze met haar helpers had.

Daarnaast neem ik ook een paar voorbeelden mee van cyanotypes die met plantaardige brouwsels zijn omgekleurd: “vegatypes”.

Mocht je in de buurt zijn, kom langs! Ik heb enkele vrijkaartjes, als je er een wilt hebben, laat even horen. Huntenkunst is echt een bijzonder evenement waar heel veel verschillende kunst te zien is.

In de zomer wordt in Leiden het evenement Kunsthalte georganiseerd in een samenwerking van Vrienden van het Singelpark en Ars. Samen met Welmoed, Karin en Ellen (het “Stadsbouwhuiscollectief”) en enkele gastexposanten mag ik in het kader daarvan in het Atrium van het Stadsbouwhuis exposeren. Waarschijnlijk zullen we een aantal weekenden van half juni tot half juli ons werk rond het thema “Licht, donker, stil en leven” laten zien. Nadere berichten volgen.

In september (za 23 en zo 24) staat deelname aan de Kunstroute in Leiden op het programma.

Van 7 oktober t/m 11 december vindt in Tokushima in Japan de Awagami International Miniature Print Exhibition plaats, waar ook mijn twee speciaal gemaakte kleine drukken op japans bamboepapier te zien zijn.

Tot ziens!

Jaap de Raat

 

PS Voor onze ruimte in het Stadsbouwhuis, zoeken we een medegebruiker (beschikbaar is de serre van 26 m², prijs € 225 per mnd).