Jaap de Raat

Photography, interlacing digital techniques with artisanal and historical processes, as sustainable as possible

9x9 Her Helpers Voice

Van 9 september t/m de Kunstroute op 24 en 25 september 2022 exposeer ik samen met Ellen, Karin, Saskia en Welmoed in het atrium van het Stadsbouwhuis (waar we allen onze werkplek hebben/ hadden) de uitkomst van ons “beeldonderzoek” naar het dagthema 9×9 van Leiden European City of Science 2022. Een wetenschapsfestival van 365 dagen in Leiden.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwierp, produceerde en bouwde de Ameriaans- Franse kunstenaar Niki de Saint Phalle haar Tarotgarden in Toscane, Italië.  De tuin is nog steeds een feest om te bezoeken, hetgeen ook precies de bedoeling was van Niki. Veel bling-bling en spiegelende oppervlakten. De gebruikte spiegeltegels beginnen inmiddels wat te verweren, waardoor de lijmrupsen er onder zichtbaar worden. Hoe mooi is dat: van de vele bekende en onbekende helpers van Niki wordt als het ware hun “handschrift” hun stijl zichtbaar. Ik heb dat in mijn foto’s met kleur versterkt als een eerbetoon aan hen en Niki.

Toen we onze werkplek in het Stadsbouwhuis betrokken, zag ik in de afvalcontainer een achtergelaten reclamedoek van de Leidse Stadsbank die daar voorheen ook gevestigd was. Die heb ik bewaard en nu ontdekt die te kunnen gebruiken om er pigment transfers op te maken. Leuk om die weer te kunnen laten zien in het Stadsbouwhuis!

De grid bestaat uit 9 x 9 vakjes van 9 cm elk, gegroepeerd in blokjes van 9. In elke rij en elke kolom komt elk plaatje eenmaal voor nl. daar waar rij en kolom elkaar kruisen. De andere doekjes zijn dertig bij dertig cm en de pigment transfers erop zijn 18 x 18 cm. Natuurlijk is 1+8 ook weer 9!

Een paar plaatjes die niet meer in het 9 x9 grid pasten of geen vierkant formaat hebben, maar toch het aanzien waard zijn staan hieronder in de tweede galerie.