Jaap de Raat

Photography, interlacing digital techniques with artisanal and historical processes, as sustainable as possible

Wat ik voor jou kan doen….

Mijn artistieke werk is “foto”gerelateerd en vooral heb ik veel plezier in het bezig zijn met printen,  met oude fotoprocessen (als gomdrukken, cyanotypiën ed. maken) en met het toepassen van verschillende pigment transfertechnieken. Alles met als doel te onderzoeken hoe ik me op een unieke wijze uit kan drukken in werk met een foto als vertrekpunt. Tegelijkertijd wil ik mijn ontdekkingen graag delen met anderen door exposeren, verkoop van werk en door het geven van workshops aan kleine groepen.

As je het leuk vindt om zelf een keer een van de technieken die ik in mijn werk gebruik, toe te passen, maak dan even een afspraak om langs te komen. In een kleine groep (max. 3 personen) of alleen kun je aan de slag. Ik probeer altijd maatwerk te leveren en zo veel mogelijk aan te sluiten bij wat je al weet. Omdat ik als kunstenaar autodidact ben, snap ik snel hoe ik je het beste feedback kan geven. Alleen een middagje of een aantal weken, alles kan; jij bepaalt wat je wilt en hoeveel tijd je wilt besteden. Een greep uit de mogelijke onderwerpen:

  • een gomdruk maken
  • een cyanotypie maken
  • een pigment transfer maken
  • leren gomdrukken, blauwdrukken etc.
  • allerlei fotografische technieken bijv. lightpainting, HDR leren toepassen

Een paar voorbeelden. Een collega die op de Academie kennisgemaakt heeft met gomdruk, is vergeten hoe het ook weer werkt. Ze leert bij mij het weer te gebruiken en gaat er  oude negatieven mee afdrukken. Twee andere collega’s die veel met textiel werken leren bij mij een cyanotypie op canvas en  zijde te maken..

Veel van de voorbereidingen voor mijn werk doe ik op de computer met hulp van programma’s als Photoshop en Lightroom ed. Voor veel mensen lastig te leren. En als je er niet dagelijks mee werkt ook zo weeer vergeten. Ik help je graag met je projecten en leer je die dingen die je daarvoor nodig hebt. Altijd sluit ik aan bij wat je weet en de vaardigheden die je al hebt.
Iemand die met pensioen ging, wilde leren haar reisfoto’s op haar pc te bewaren, zodat ze ze ook weer terug kan vinden. Iemand anders kocht een nieuwe digitale camera en wilde de basisvaardigheden oefenen, zodat hij niet de foto’s van de kleinkinderen per ongeluk kwijt zou raken. Een collega denkt dat zijn werk vergemakkelijkt wordt als hij met “lagen” in Photoshop kan werken. In twee keer een uur, kan ik hem dat leren.

Een unieke cyanotypie als afscheidscadeau of een pigmenttransfer van een oud negatief voor een expositie? Ik heb ze allebei al een keer gemaakt voor iemand. Als je een geschikte foto of bestand hebt, maak ik er graag een unieke druk van naar wens of mogelijkheden een cyanotypie of pigmenttransfer. Ik hanteer daarbij een  basistarief van 1 werkuur plus een “no cure, no pay” vervolg tarief. Hiernaast nog een voorbeeld van een prachtige aquarel gemaakt door Eef van Meerten en op haar verzoek nauwkeurig gereproduceerd en met het pigment transfer proces overgebracht op Arches 88 papier.

Misschien wil je liever een mooie druk op modern materiaal als dibond of Xpozer, dat kan ook door gebruik te maken van de link naar de webshop. Via die link kom je op de site van Werken aan de muur. Bij dit bedrijf heb ik een aantal bestanden ondergebracht die gebruikt kunnen worden om er een print (max. drie) van te maken op het formaat en op de drager die jij wilt. Bedenk dat de kleur op je beeldscherm anders kan zijn dan die van een print. De drukker verwerkt de bestellingen geheel buiten mij om en verkoopt a.h.w. mijn werk zelfstandig. Er zijn nog maar een paar werken op deze manier te koop. Op verzoek kan ik eventueel werk dat je op de website hebt gezien uploaden, zodat het via de webshop voor je geprint kan worden. Neem in dat geval eerst even contact met mij op. Hier is de link naar Werken aan de muur.