Jaap de Raat

Photography, interlacing digital techniques with artisanal and historical processes, as sustainable as possible

Beton, licht, spe(e)l

“Beton, licht, spe(e)l” is een soort beeld essay naar aanleiding van de architectuur van de gebouwen in Ciutat de les Arts i les Ciències  in Valencia.

Rondkijkend in en bij deze gebouwen die architect Calatrava realiseerde in zijn geboortestad, bedacht ik dat fotograferen ervan alleen zou kunnen leiden tot “kalenderplaatjes” van deze majestueuze gebouwen. Niets op tegen, maar ze zijn makkelijker en beter te koop bij de plaatselijke boekhandels of VVV.

Van dichtbij zie ik wel allerlei interessante details misschien juist fascinerend omdat ze niet zo  bedoeld zijn. Het beton blijkt minder strak door de afdrukken van de bekistingsplanken (bijna als fossielen van het bouwproces) nodig om de gebogen balkons te maken. Water uit een verstopte regenpijp maakt sporen, ramen op moeilijk bereikbare plaatsen zijn bedekt met een laagje stof en vuil. In dit soort details wordt voor mij een menselijke maat zichtbaar die vragen oproept en wél een interessant foto essay kunnen opleveren. Zeker als ook het licht steeds anders van kleur wordt door weerkaatsing en de witbalans van de camera op interessante wijze in de war maakt. Door daar mee te spelen met camera en computer heb ik digitale collages gemaakt die ik deze keer ook als pigment print laat zien naast andere die beter tot hun recht komen als pigment transfers.