Jaap de Raat

Photography, interlacing digital techniques with artisanal and historical processes, as sustainable as possible

Over Jaap de Raat

Als psycholoog is hij wetenschappelijk opgeleid en heeft jarenlang gewerkt in advies en managementfuncties in kinderopvang en welzijnswerk. Als zelfstandige professional heeft hij zijn expertise op dat vlak o.m. ingezet als begeleider/ docent.

Als kunstenaar is hij autodidact, maar vol enthousiasme en passie aan het werk. hij houdt ervan de dingen te onderzoeken, ermee te experimenteren en wat hij ontdekt vast te leggen/ op te schrijven. Zo vormt hij zichzelf (natuurlijk ook met hulp van anderen:Hein Kuiper en Peter Zuur hebben een belangrijke aanzet gegeven) en is zo zelf ook “a work in progress”.

 

Over mijn werk

Mijn werk ontstaat als resultaat van nieuwsgierige onderzoeksdrang. Toeval/ serendipiteit en natuur spelen een grote rol in mijn werk. Steeds probeer ik te ontdekken wat er (geweest) zou kunnen zijn, naast of op basis van wat er nu (te zien) is in de natuur en de wereld om ons heen. Dat wil ik laten zien in mijn werk. Zo ontstaat heel divers en gevarieerd werk, soms heel kleurrijk dan weer ‘solotoon’ op basis van bijvoorbeeld oude fotoprocessen. Ik vorm collages uit (delen) van digitale foto’s, die ik via oude en moderne print/foto procedés ambachtelijk/ handmatig op papier of op een andere ondergrond overbreng. Handgeschept en duurzaam vervaardigd papier heeft mijn voorkeur omdat er zo werk ontstaat met een uniek karakter door de imperfecties die horen bij mijn ambachtelijke wijze van afwerken.
Steeds ben ik op zoek naar mooi en zo milieuvriendelijk mogelijk papier en materiaal. Dat vraagt veel uitproberen, met als resultaat zowel teleurstellingen als mooie unieke werken, die ook anderen naar meer plezier in en oog voor de natuur en de wereld om ons heen kunnen leiden.

 

Gebruikte termen

Hieronder volgt een korte toelichting op wat termen die gebruikt worden om werk te omschrijven.