Jaap de Raat

Photography, interlacing digital techniques with artisanal and historical processes, as sustainable as possible

Over Jaap de Raat

Als psycholoog is hij wetenschappelijk opgeleid en heeft jarenlang gewerkt in advies en managementfuncties in kinderopvang en welzijnswerk. Als zelfstandige professional heeft hij zijn expertise op dat vlak o.m. ingezet als begeleider/ docent.

Als kunstenaar is hij autodidact, maar vol enthousiasme en passie aan het werk. hij houdt ervan de dingen te onderzoeken, ermee te experimenteren en wat hij ontdekt vast te leggen/ op te schrijven. Zo vormt hij zichzelf (natuurlijk ook met hulp van anderen:Hein Kuiper en Peter Zuur hebben een belangrijke aanzet gegeven) en is zo zelf ook “a work in progress”.

 

Over het werk

Zijn werk ontstaat als resultaat van nieuwsgierige onderzoekdrang. Steeds probeert hij te ontdekken wat er (geweest) zou kunnen zijn, naast of op basis van wat er nu (te zien) is. Fotografie is zo een soort tijdmachine: de beelden die het oplevert zijn, zodra ze gemaakt zijn, een herinnering. Zo kan heel divers en gevarieerd werk ontstaan, soms heel kleurrijk dan weer ‘solotoon’ op basis van bijvoorbeeld oude fotoprocessen. Hij vormt collages uit (delen) van digitale foto’s, die hij via oude en moderne print/foto procedés zo mogelijk handmatig op papier of op een andere ondergrond overbrengt. Handgeschept en duurzaam vervaardigd papier heeft zijn voorkeur omdat er zo werk ontstaat met een uniek karakter door de imperfecties die horen bij zijn bijna ambachtelijke wijze van afwerken.

Jaap is steeds op zoek naar mooi en zo milieuvriendelijk mogelijk papier en materiaal. Dat vraagt veel uitproberen en geeft soms mooi resultaat. Zo mondde het maken van groentepapyrus bijvoorbeeld uiteindelijk uit in een serie kleurig, abstract werk waarin de interactie van de verschillende vezels te zien is.

Gebruikte termen

Hieronder volgt een korte toelichting op wat termen die gebruikt worden om werk te omschrijven.