Jaap de Raat

Photography, interlacing digital techniques with artisanal and historical processes, as sustainable as possible

Hallo allemaal,

Op 24, 25 en 26 mei 2024 vindt in de S.S.P Hal in Ulft de internationale kunstmanifestatie Huntenkunst plaats. Ook dit jaar kan ik weer mee doen; je vindt me in unitnummer 135.

De afgelopen tijd heb ik ge-experimenteerd met het maken van drukken/ pigment transfers op een pleisterlaagje. Het is een kwetsbaar proces, waarin gemakkelijk iets fout gaat. Juist daarom heb ik het gebruikt om een kleine serie collages te maken waarin blaadjes, die van de bomen vielen tijdens de uitzonderlijk hete dagen in de zomer van 2023, een hoofdrol spelen. De klimaatverandering zoals die zich in 2023 voordeed, is daarmee tastbaar vastgelegd. Deze werken zijn een soort moderne fresco’s waarin moderne digitale techniek met ambachtelijk handwerk wordt gecombineerd. Tijdens Huntenkunst zullen ze voor het eerst te zien zijn.

Ook laat ik een kleine serie landschapcollages zien, met als titel “Wijd, open”. De collages zijn het resultaat van een visuele zoektocht naar leegte en wijdsheid in het vooral Nederlandse landschap, gesymboliseerd door een strakke recht lijn als horizon. Het resultaat zijn prenten die misschien soms wel wijdsheid laten zien maar eigenlijk nooit leegte. Een rechte lijn als horizon blijkt in Nederland best wel zeldzaam. De prenten zijn uitgevoerd als pigment transfers op handgeschept bamboe-of mulberrypapier.

Mocht je in de buurt zijn, kom langs! Ik heb enkele vrijkaartjes, als je er een wilt hebben, laat even horen. Huntenkunst is echt een bijzonder en inspirerend evenement waar heel veel verschillende moderne kunst te zien is.

Van 6 juli t/m 4 aug. is in de Boterhal in Hoorn de expositie Forever Young te zien. Een paar werkjes uit de serie De familie Nonnatus in Luzern zijn uitgekozen om daar deel van uit te maken.

In september (za 21 en zo 22) staat deelname aan de Kunstroute in Leiden op het programma.

Tot ziens!

Jaap de Raat